2 Şubat 2009 Pazartesi

HASTALIK MEVSİMİ

Malumunuz havalar soğumaya başladı ve biz de ailecek açtık hastalık mevsimini…
Hafta başında, okuldan kızımın rahatsızlandığı haberi gelince, hemen gidip aldım ve eve getirdim. Kuru bir öksürükle birlikte hafif ateş ve iştahsızlık vardı. Artık iyi kötü hastalıklar konusunda deneyim sahibi olmaya başladığımız için, evdeki şuruplardan, burun spreylerinden faydalanıp, odalarının nemlendirilmesi vs. işlemlerine de dikkat edince kısa sürede toparlandı kızım…
İkiz sahibi anne babaların, dolayısı ile ikiz kardeşlerin ortak kaderi bu.(aslında sadece ikizlerle sınırlamak hata elbette, iki kardeş veya tek çocuk, mikrop eve girdimi genelde sırasıyla herkesi hasta edebiliyor)Tam birini iyileştirdim derken diğerinin rahatsızlanmasıyla sonuçlanıyor genelde hastalıklar. Bizde de elbette ki bu durum değişmedi ve kardeşinin akabinde oğlum, ne yazık ki biraz daha ağır geçirdi rahatsızlığını…
Ona da,üst solunum yolları enfeksiyonu teşhisi konuldu ancak, ciğerlere doğru indiği için salgılar, hafif hışıltı duydu doktorumuz ve - bizim tanımız bu olmamakla birlikte- alerjik olma ihtimaline karşılık birde dikkat edilecekler listesi verdi bize. Netice de çok şükür, oğlumda alerjik veya Astım başlangıcı vs. bir şey çıkmadı.

Ama ben, doktorumuz, sn. Bülent Aldemir, tarafından verilen bilgileri, benzer durumları yaşayanlar olabilir belki diyerek, sizlerle de paylaşmak istedim.

Bronşiyolit atakları olan, astım tanısı alan ve/veya tedavi almakta olan çocukların havayollarının doğumsal ya da edinsel bir takım faktörlere bağlı olarak solunum yollarının hassas, alerjik olduğu düşünülür.
Alerjik hastalıklardan korunma, hastalığa sebep olan alerjenlerin hasta çevresinden uzaklaştırılması ve yaşam tarzının kontrolü ile başlar. Bu amaçla polen, küf mantar sporları, toz akarlarından arınmak, besin ve ilaç alerjenlerini saptamak ve onlardan uzak durmak önemlidir.

Lütfen Dikkat Ediniz…

Ev içi ortamın düzenlenmesi ilk koşuldur.
Oda çok iyi havalandırılmalı ve güneş görmelidir.
Nem % 35 - 40 oranında tutulmalıdır. Nem gidericiler, klimalar havalandırmayı arttırarak ev içi nem düzeyini kontrol etmekte yardımcı olurlar.
Yatak odasından halılar ve kumaş eşyalar uzaklaştırılmalıdır.
Yatak odasından ve mümkünse evden peluş oyuncaklar uzaklaştırılmalıdır.
Yatak yorgan ve yastıklar akarlara geçirgen olmayan özel kılıflarla kaplanmalıdır.
Yatak çarşafları en az 15 günde bir 60 derecenin üzerinde yıkanmalı, odalarda kalın perde bulundurulmamalıdır.
Sentetik elyaf yatak, yastık ve yorganlar tercih edilmeli ve ayda 1 kez 60 derecede yıkanılmalıdır.
Kuş tüyü ve yün yastık yorganlar kullanılmamalıdır.
HEPA filtresi içeren elektrik süpürgeleri kullanılmalıdır. Pahalı olan bu süpürgelerin özelliği emdiği tozu dışarı bırakmamasıdır.
Polenler en fazla sabahın erken saatlerinde havada bulunmakta ve uçuşmaktadır, polen alerjisi olan hastaların, polen mevsiminde(Nisan-Mayıs-Haziran)gece yarısından sabaha kadar kapı ve pencereleri kapalı tutulmalıdır.
Polen alerjisi olanlarda ev dışı aktiviteler azaltılmalı, piknik kısıtlanmalı, eve girdiklerinde giysileri değiştirilmelidir.
Hamam böcekleri ile mücadele edilmelidir. Bu amaçla mutfakta bütün gıdaların kapağı sıkıca kapatılmalı, kirli bulaşık bırakılmamalı, çöplerin ağızları sıkıca kapatılmalıdır.
Bodrum, banyo, evin karanlık nemli bölgeleri mantar gelişimi için çok uygun yerlerdir. Bu bölgeler su-çamaşır suyu ile temizlenmelidir.
Mantar sporlarının üremesine katkıda bulunduğundan mümkünse ev içinde çiçek bulundurulmamalıdır.
Plastik oyuncaklar tercih edilmeli ve haftada bir kez mutlaka yıkanmalıdır.
Gereksiz buhar uygulamaları yapılmamalıdır.
Evcil hayvanlar( kedi, köpek, kuş)evden uzaklaştırılmalı, odasına sokulmamalıdır.
Evde sigara içilmemelidir.
Toz, parfüm, boya, duman gibi etkenlerden kaçınılmalıdır.
Viral enfeksiyonlar, hışıltı ataklarını başlatabileceğinden özellikle kışın kalabalık ve kapalı ortamlara girilmemelidir.
Solunum yolu enfeksiyonu olan hastalardan uzak durulmalıdır.
Sık hışıltısı olan çocuklara her yıl grip aşısı yapılmalıdır.

Ev tozu akarları çıplak gözle görülemeyen canlılardır. En çok yatak, yorgan, yastık, battaniye, halı, perde, kumaş mobilya ve yatak örtülerinde bulunmaktadır. Dökülen insan epiteline ihtiyaçları olduğu için ev içinde yaşamaktadır. Özellikle sıcak ve rutubetli iklimlerde(özellikle %60 ve üzeri nem oranında)yaşama olasılığı çok fazladır.

Polen(çiçek tozu),bitkilerin genetik bilgilerini taşıyan erkek üreme tanecikleridir.

Alerjik polenler havada uzun süre kalabilir ve rüzgarla çok uzak mesafelere taşınabilir, evlerin içine kadar girebilirler.

Mantarlar en hızlı büyüyen ve çoğalan canlılardır. Küf mantar sporları polenlerin aksine hem çok miktarda spor havaya yayarlar hem de kışın karla örtülü günler dışında bütün sene boyunca çevremizde bulunurlar.


Hepinize sağlıklı ve mutlu bir hafta dilerim.

Banu DURGUNLU

17.11.2008

Hiç yorum yok: